טבעונים למען האקלים

המאבק במשבר האקלים התרכז עד כה בהפחתת פליטות גזי חממה, כאשר בראש סדר היום: הפסקת השימוש בדלקים מאובנים ומעבר לאנרגיות מתחדשות. אולם בעשור האחרון התברר שלתעשיית המזון מהחי, ובראש ובראשונה לתעשיית הבשר, יש תרומה לא פחות משמעותית למשבר האקלימי-אקולגי שהעולם נמצא בו.
מדוע מזון מהחי כל כך פוגע בסביבה? סיבה אחת היא שתזונה מהחי היא מאוד לא יעילה. כדי לקבל ק"ג חלבון מבשר צריך בערך פי 10 משאבים מאשר אותה כמות חלבון מהצומח, וכל אותם משאבים נוספים, כמו טרקטורים או דשנים, פולטים גזי חממה. גידול בקר דורש שטחי אדמה נרחבים, אם לצורך מרעה ואם לצורך גידול מספוא לבהמות, והוא אחראי לרוב כריתת היערות בעולם. במקום שיערות יקלטו פחמן דו-חמצני מהאוויר בתהליך הפוטוסינטזה, כריתת היערות משחררת את הפחמן הכלוא ביער חזרה לאטמוספירה. לא פחות חשוב, כריתת היערות הנרחבת אחראית להכחדת מינים ולהחמרת המשבר האקולוגי שמתרחש במקביל למשבר האקלים. סיבה נוספת ייחודית לתעשיית הבשר היא שחיות מעלות גירה, כמו פרות, פולטות את גז החממה העוצמתי מתאן בתהליך העיכול בקיבתם. מיליארד הפרות שהאנושות מגדלת פולטות כשליש מכמות פליטות המתאן העולמית.
בשנים האחרונות עלתה גם המודעות לנזקי הדיג. ציי הדיג הענקיים מכלים את הדגה באזורים רבים בים, ודיג המכמורת באמצעות רשתות ענק שנגררות על קרקעית הים פוגע קשות באקולוגיה הימית.
למרבה הצער, תזונה נטולת רכיבים מן החי נגועה בכמה מיתוסים, וזה המקום להפריך אותם: צמחים יכולים לספק "חלבון מלא", צריכת סויה בטוחה לחלוטין ותורמת לבריאות, ובצמחים יש מספיק סידן וברזל. על פי משרד הבריאות, אין שום מניעה לבסס תזונה בריאה ומאוזנת על טהרת הצומח, מינקות ועד שיבה.
יוצא מכלל זה ויטמין B12, שאותו יש לצרוך כתוסף (לעניינים פרטניים מומלץ להתייעץ עם תזונאי מוסמך או רופא המשפחה). ככלל, מומחי בריאות ממליצים על תזונה המבוססת בעיקר על צמחים וכוללת דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, ירקות ופירות ומעט מוצרים מהחי – קשת המזון החדשה של משרד הבריאות, תזונה שמפחיתה משמעותית תחלואה במחלות לב, סוכרת וסרטן, ובמיוחד ממליצים על הפחתה בצריכת בשר אדום והימנעות מבשר מעובד.
בהקשר זה מן הראוי להזכיר, שמגדלים רבים נותנים לחיות המשק אנטיביוטיקה באופן יומיומי כדי למנוע התפרצות מחלות בין החיות שגדלות בצפיפות וכדי לזרז את גדילתן. רוב האנטיביוטיקה בעולם ניתנות לחיות משק, והשימוש האינטנסיבי גורם להתפתחות חיידקים עמידים למחלות.
אלה מכם אשר נרתעים מטבעונות, עקב הקושי לוותר על כמה מהמאכלים החביבים עליכם, אנא תנו דעתכם:
ראשית, ההתמודדות עם משבר האקלים דורשת שינויים רבים באורח החיים, ביניהם ירידה בצריכה. נצטרך לצמצם לא רק בשר, אלא גם טיסות, כלי רכב פרטיים, שלא לדבר על גידול האוכלוסין. הוויתורים הללו אינם קלים, אבל האלטרנטיבה היא ויתור על סיכויינו לשרוד על פני כוכב לכת זה.
שנית, בשר וחלב, ביצים ודגים, בעיקרם אינם צורך תזונתי, אלא עניין של מסורות והרגלים. יהיה קל יותר לוותר עליהם אם הנורמות החברתיות תהיינה שונות. יום העצמאות הפך לחג הבשר והמנגל, ושבועות הפך לחג החלב. מדוע לא חוגגים תזונה מהצומח? במטבח המוסדי ובמוסדות החינוך התחיל שינוי של יום אחד ללא בשר, אך היום הזה נתפס כקוריוז, ובשר ועוף עדיין מקובעים בתודעה כבסיס הארוחה. גם אי-אפשר להתעלם מהשפעתן של רשתות השיווק על הרגלי הצריכה שלנו, ועוד יותר מאחריותה של המדינה על הפרסום, היצור, היבוא והקידום בכלל של מוצרים מן החי.
שלישית, כאשר מפסיקים עם הארוחה המסורתית שמתרכזת במנת בשר או עוף, נחשף עולם שלם של מוצרים וטעמים שמקורם במיני דגנים, ירקות, פירות ועשבי תיבול, וכן מגוון שיטות הכנה למאכלים על בסיס צמחי, ומגלים שהללו מספקים עושר קולינרי ערב לחך. אפילו באירועים ניתן להגיש שפע מנות מכובדות ומשביעות נטולות רכיבים מן החי.
רביעית וחשוב מכל, השינויים באורחות החיים לטובת שימור הסביבה והאקלים אינם בבחינת "הכל או לא כלום". מתקשים להתנזר לחלוטין מביצים או ממוצרי חלב? עדיף לצמצם חלקית מאשר לא לצמצם בכלל. אוכלים מנה בשרית כל יום? נסו לצמצם לפעם ביומיים, או לפעמיים בשבוע – גם בזה יש רווח לא מבוטל! מדובר בתהליך, אישי וחברתי, ויש לברך על כל התקדמות. ישראל מחזיקה בתואר המביש של מספר אחת בעולם בצריכת עוף לנפש ומספר ארבע בצריכת בשר. אפילו נצמצם רק במחצית, עדיין נאכל המון עוף ובשר, אך נתרום תרומה משמעותית לבריאות שלנו ושל העולם סביבנו.
ואמנם, פעילי אקלים רבים משתדלים להמעיט בצריכת מזון מהחי ועוברים לתזונה צמחית. לכל אחד יש תהליך מעניין משלו לעבר צמחונות, כי יש נימוקים נוספים לצמצום מזון מהחי, בפרט שיקולי בריאות, וצער בעלי חיים: תעשיית המזון מהחי גוזרת על בעלי החיים תנאי מחיה צפופים וקשים וכרוכה בסבל רב שלהם.
גם לא תמיד קל לשנות הרגלי אכילה, בייחוד כאשר התפריט משותף לשאר בני הבית. הורים בפרט עשויים לדאוג מתגובת הילדים ומהשפעת השינוי על התזונה שלהם. מבחינה זאת, מתברר שהתהליך הרבה יותר קל ממה שמקובל לחשוב, ויעידו על כך רבים שעברו אותו – כמה מהם הסכימו לשתף את חוויותיהם לטובת טור זה.


🙚🙙∼✦∽🙛🙘